Onderhoud

Het is van belang een aansteker goed te onderhouden voor een optimale levensduur en gebruikservaring. Wij raden aan het product op droge en koele plekken te bewaren, niet bloot te stellen aan hoge temperaturen en regelmatig schoon te maken. Op deze pagina geven wij daarnaast meer informatie over de bijzondere handelingen van alle gas en benzine aanstekers.

Gasaanstekersstappen

 1. Aansteker gebruiksklaar maken bij ontvangst.
 2. Vul een gasaansteker bij.
 3. Pas de vlam van een gasaansteker aan.
 4. Reinig de gasuitlaat van een navulbare gasaansteker regelmatig.
 5. Houd het buisje waaruit de vlam komt schoon.

Zippo en benzine aanstekers

 1. Aansteker gebruiksklaar maken bij ontvangst.
 2. De anatomie van een zippo.
 3. Vul een benzine-aansteker bij.
 4. Vervang het vuursteentje van een benzine-aansteker.
 5. Controleer regelmatig de benzine van een benzine aansteker.
 6. Pas de vlam van een benzineaansteker aan.
 7. Vervang het lontje van een benzineaansteker.

Gasaanstekers.

 1. Aansteker gebruiksklaar maken bij ontvangst

Omdat we de gasaansteker leeg verzenden (regels postnl), zult u aan aantal eenvoudige handelingen moeten verrichten. Doe dit in de volgende A-B-C stappen:

– A. Verwijder de overtollige lucht. Soms kan het voorkomen dat er geen gas kan worden bijgevoegd door overtollige lucht in de gastank. Verwijder de overtollige lucht door met een pen op het pinnetje van het gas bijvul gaatje te drukken. Dit gaatje vindt u aan de onderkant van de aansteker.

– B. Vul uw aansteker bij met gas. Doe dit met een passend opzetstukje van de gasbus, deze handeling wordt beschreven bij punt  2 van de gasaanstekers.

– C. Pas de vlam aan met het gaskraantje. Bij levering is het gaskraantje weleens dichtgedraaid. Dit kraantje kunt u opendraaien totdat de vlam de gewenste hoogte heeft. De beschrijving vindt u bij punt 3.

 1. Vul een gasaansteker bij.

vlam aanpassenEen navulbare gasaansteker of stormaansteker kunt u bijvullen aan de onderkant van de aansteker. Op de foto hiernaast ziet u hoe het bijvul gaatje uitziet. Met behulp van het juiste opzetstukje kunt u hier de gasflacon 2-4 keer kortstondig in drukken, waarna de aansteker is bijgevuld. Soms zijn meerdere keren nodig, omdat er lucht in de gastank zit. Door meerdere keren de gasbus in het bijvul gaatje te drukken ontsnapt deze overtollige lucht. Wij raden aan even te wachtten met het gebruik van de aansteker na het bijvullen en te controleren of het gas bijvul gaatje niet lekt. Het komt bijna nooit voor, maar dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld het gaatje forceert door teveel kracht toe te passen of door een verkeerd opzetstukje bij de gasflacon te gebruiken.

 1. Pas de vlam van een gasaansteker aan

Bij veel aanstekers kunt u de vlam aan de bovenkant aanpassen met een hendeltje. Bij andere aanstekers zit de gastoevoer regelaar aan de onderkant. Met een schroevendraaier kunt u dit schroefje verder opendraaien of sluiten, waarna de vlam groter of kleiner word. Doe dit alleen als het nodig is, omdat een continue wijziging het interne mechanisme van de aansteker kan beschadigen. Let op: Bij de levering van een aansteker kan het voorkomen dat het gaskraantje is dichtgedraaid. Door het gaskraantje open te draaien krijgt u een vlam. Wij raden aan voorzichtig te zijn bij het testen van de hoogte van de vlam, vooral bij gasbranders en stormaanstekers.

 1. Reinig de gasuitlaat van een navulbare gasaansteker regelmatig

In de meeste gasbussen zit een kleine hoeveelheid olie, het is namelijk te duur om alle olie volledig eruit te filteren. Als u de aansteker meerdere keren vult kan het voorkomen dat de gasuitlaat verstopt raakt. Meestal is dat alleen het geval bij zeer intensief gebruik of een slechte kwaliteit gas. U kunt de gasuitlaat reinigen door het opzetstukje van de gasbus in het gat te steken, waardoor de olie samen met het gas eruit spuit door het verschil in druk. Wij raden tevens aan goede kwaliteit gas te gebruiken, het is echter moeilijk te bepalen welke merken dit zijn. Prijs zegt hierbij niet alles, maar de brandstoffen van de bekende merken zijn meestal het best.

 1. Houd het buisje waaruit de vlam komt schoon

De nummer één oorzaak van een defecte aansteker is een verstopping van het buisje dat de brandstoftoevoer regelt. Door vuil slibt dit buisje dicht, waardoor het gas niet meer vrij kan doorstromen. Zorg ervoor dat dit buisje altijd zuiver is door deze regelmatig te controleren en eventueel schoon te maken. Het meeste vuil komt van as wanneer u een sigaar of sigaret opsteekt. Het komt ook voor dat vuil in of stof van uw zakken zorgt voor een verstopping. Bewaar de aansteker bij voorkeur in een opbergmapje / doosje of maak deze in ieder geval regelmatig schoon.

 

Zippo en benzine aanstekers.

 1. Aansteker gebruiksklaar maken bij ontvangst.

Wij testen elke aansteker, maar mogen deze van postnl niet met benzine verzenden. Hierdoor zult u aan aantal eenvoudige handelingen moeten verrichten. U zult de aansteker namelijk moeten bijvullen met benzine, zie stap 3 van ‘zippo en benzine aanstekers’. Als de aansteker al een tijdje wordt gebruikt kan het voorkomen dat u het lontje of vuursteentje moet vervangen. Deze onderdelen slijten namelijk. Kijk daarvoor naar de onderstaande stappen.

 1. De anatomie van een zippo

Hieronder vind u een duidelijk plaatje dat de anatomie van een zippo weergeeft, zodat u een beter beeld krijgt van de onderhoudstappen die hierna worden beschreven. De meeste benzine aanstekers zijn gebaseerd op dezelfde of een soortgelijke opbouw.

zippo anatomy

 1. Vul een benzine-aansteker bij

Open de aansteker en haal de binnenkant uit de behuizing. Meestal is er een klein gaatje in de katoenen onderkant om de zippo bij te vullen. Als het gaatje ontbreekt (meestal bij de goedkopere benzine aanstekers) zult u de onderkant moeten verwijderen om de katoenen bolletjes te besprenkelen met aansteker vloeistof. In beide gevallen is het van belang langzaam bij te vullen om te voorkomen dat de benzinetank te vol raakt. Voorkom dat aansteker vloeistof op uw huid komt, omdat dit irriterend kan zijn. Was uw huid met zeep en water als dit toch gebeurd om irritatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Plaats de binnenkant terug in de behuizing en veeg de zippo en je handen droog alvorens te gebruiken. Zorg dat de jerrycan is gesloten en er geen gemorste brandstof in de omgeving is wanneer de aansteker word gebruikt. Als u de aansteker in uw zak bewaard, word aangeraden het onderste deel naar beneden te plaatsen, vooral wanneer pas is bijgevuld.

 1. Vervang het vuursteentje van de benzine-aansteker

vuursteenHaal de binnenkant uit de behuizing en draai het schroefje aan de onderkant los. Haal de schroef en het vuursteen veertje er voorzichtig uit en klop zachtjes met de onderkant van de aansteker op een vlak oppervlakte. Hierdoor valt het te vervangen vuursteentje uit de vuursteen buis. Plaats een nieuw vuursteentje in de buis en plaats het veertje en de schroef terug. Zorg dat de schroef voldoende word dichtgedraaid, anders gaat de behuizing niet helemaal dicht. Klik hier voor een visuele uitleg.

 1. Controleer regelmatig de benzine van een benzine aansteker

De benzine zal door zijn aard sneller verdampen dan gas, zelfs wanneer de aansteker niet wordt gebruikt. Wij raden daarom aan regelmatig bij te vullen als u een tijdje op reis gaat of de aansteker veel gaat gebruiken. Dit is ook aan te raden als de zippo een tijd niet gebruikt is.

 1. Pas de vlam van een benzine aansteker aan

In de schoorsteen zit een brandstof toevoer regelaar. Met een pincet kunt u dit wieltje bij- of losdraaien, waardoor er meer of minder brandstof wordt afgegeven. Hiermee kunt u de hoogte van de vlam controleren. We raden aan dit niet te vaak te doen om onnodige slijtage te voorkomen. Dit youtube filmpje laat zien hoe het moet.

 1. Vervang het lontje van een benzineaansteker

Hlontjeaal de binnenkant van de aansteker uit de behuizing en draai het schroefje aan de onderkant los. Verwijder de schroef, het vuursteen veertje en het vuursteentje. Verwijder vervolgens de katoenen onderzijde. U ziet nu een aantal witte katoenen bollen in de brandstofkamer die doordrenkt zijn met benzine. Gebruik een pincet (niet je handen, vanwege mogelijke irritatie!) om de katoenen stukjes te verwijderen. Als deze zijn verwijderd kunt u ook het lontje eruit halen met een pincet.

Plaats het nieuwe lontje met behulp van de pincet op de juiste plek. Het stuk lont dat overbodig lijkt te zijn moet u tussen de katoenen bollen plaatsen, zodat het lontje is omgeven met deze bollen. Hierdoor neemt het lontje de brandstof, waar de katoenen bollen mee volgezogen zijn, optimaal op. Als dit is gelukt kunt u de aansteker weer in elkaar zetten door de onderkant, de vuursteen, het vuursteenbuisje en de schroef terug te bevestigen. Stop de binnenkant terug in zijn behuizing en knip met een schaar het lontje bij tot de hoogte van de schoorsteen. De benzine aansteker is nu gebruiksklaar. In onderstaand youtube filmpje worden deze stappen nogmaals uitgelegd.

Deze aansteker onderhoud instructies zijn zorgvuldig samengesteld door http://www.aanstekercenter.nl. Als u vragen heeft kunt u contact met ons opnemen!

Comments are closed.