Gasaansteker

Dgasaanstekere gasaansteker werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met behulp van gas en wordt ontstoken middels vuursteentje. Gasaanstekers zijn de meest gebruikte aanstekers en op elke straathoek te koop in verschillende vormen, merken en typen. De gas aansteker wordt gebruikt om sigaretten of  het fornuis aan te steken, maar ook om een vuurtje te stoken. Een gasaansteker kopen kan al vanaf €0,50 per stuk en worden in massaproductie gefabriceerd. Het meest bekende merk is BIQ en heeft er met patenten ervoor gezorgd dat hun gasaanstekers een van de veiligste en duurzaamste ter wereld zijn.

Hoe werkt een gasaansteker?
Doorgaans wordt de gas aansteker gefabriceerd in een stevig omhulsel van metaal of hard plastic om de gebruiker maximaal te beschermen tegen deze brandbare vloeistof. Via een pijpje wordt het gas in de gasopslag middels één druk op de juiste knop vrijgelaten. De meeste gasaanstekers zijn zo vormgegeven dat dan tevens het vuursteentje wordt aangeklikt en de vlam ontstaat. Met deze vlam kunt u die overheerlijke sigaret of het gasfornuis aansteken. Voor elk type doeleinde zijn speciale modellen ontworpen, hetgeen wij bespreken in de volgende paragraaf.

Verschillen tussen gasaanstekers
Naast de goedkopere modellen die te koop zijn in iedere tabakwinkel of tankstation, zijn er ook modellen te koop die sterkere en warmere vlam kunnen uitspuwen. Deze gasaanstekers worden ook wel stormaanstekervuurwerk aanstekers of gasbranders genoemd en danken hun werking aan een speciaal vervaardigd smal pijpje, waardoor het gas met een grote druk eruit spuit. Vanwege de hoge temperatuur en stevige vlam is het hierbij van belang met enige voorzichtigheid de gasaansteker te ontsteken. Ook is het aan te raden om producten met ontvlambare stoffen, zoals deodorant of haarversteviger uit de buurt te houden. In onderstaand filmpje ziet u een gasaansteker met een sterke vlam.

Speciale regelgeving 
Sinds een aantal jaren heeft de Europese Comissie besloten om de verkoop van de niche gasaansteker te verbieden. Voorheen werden deze gas aansteker modellen verkocht in vrijwel alle denkbare vormen, je kon deze modellen kopen op iedere straathoek. Tegenwoordig mogen deze niet meer worden verkocht, omdat ze vaak niet voldeden aan de veiligheidseisen en tevens erg kindonvriendelijk zijn. Kinderen denken immers dat de gasaansteker speelgoed is en kunnen zichzelf lelijk verbranden of een heel huis in vuur zetten. Binnen de Europese Unie gaan tevens stemmen op om alle aanstekers te voorzien van een kindbeveiliging, zoals nu al bekend is bij de verpakking van chemische producten. De verwachting is dat hier geen meerderheid voor kan worden gevonden.

Comments are closed.