Het verzamelen van aanstekers

De laatste jaren word er steeds meer aandacht besteed aan excentrieke hobby’s en word steeds meer getolereerd. Van weinig word nog naar opgekeken en dat is een positief iets vinden wij. In dit artikel bespreken we een andere fascinerende hobby die een steeds groter wordende groep uitoefent, namelijk het kopen en verzamelen van aanstekers.

Een aansteker kopen is mogelijk in verschillende modellen, van gasbrander tot een zippo kopen en elk type heeft zijn eigen groep geïnteresseerden. Wat alle aanstekers gelijk hebben is dat de oudere, en dus zeldzamere, soorten het populairst zijn. Verzamelaars trachten deze tegen een spotprijsje te kunnen kopen op diverse rommelmarkten en braderieën. Ook op het internet worden diverse aansteker modellen aangeboden op sites als ebay en marktplaats. Deze worden vaak meer op waarde geschat, omdat er een grotere groep toegang heeft tot het waarderen van deze producten. Er worden online zelfs aanstekers verkocht voor vele duizenden euro’s.

Hoe word je aansteker verzamelaar?
De meeste verzamelaars leren het van hun opa, vader of ontwikkelen zelf een passie ervoor door ervaringen die ze hebben meegemaakt. Vaak begint het kleinschalig, met door het kopen van enkele aanstekers, en groeit de hobby al snel uit tot een ware collectie van honderden zo niet duizenden exemplaren. Een echte verzamelaar is trots op zijn aanstekers en bied deze weleens aan voor een aansteker tentoonstelling. Eenmaal per jaar komen zij namelijk samen in de Ahoy, waar ook handel wordt gedreven. Er vindt zijn zelfs veilingen waar forse bedragen worden geboden voor de zeldzaamste modellen. Het recordbedrag van een aansteker is drie miljoen dollar in 2010 voor een met goud belegde antieke zippo met diamantjes.

Ebay en marktplaatsen
Behalve het na speuren van vlooienmarkten, garage verkopen en antiekmarkten, kun je aanstekers kopen via het internet. Men hoeft geen uren meer te zoeken en met lege handen thuis te komen, want via het internet is alles handig gesorteerd en het aanbod direct in te zien. Op Ebay en marktplaats worden de aanstekers tegen opbod verkocht aan de hoogste bieder. Verzamelaars raden echter wel aan op te letten voor nep producten voordat je overgaat tot de aansteker kopen. Er zit immers veel geld in deze handel en dat trekt weleens de verkeerde figuren aan. Je kunt bijvoorbeeld letten op de staat van het product en of dit wel bij de leeftijd hoort. Ook zijn origineel aankoopbewijzen of garantiebewijs een teken van echtheid. Bij grote bedragen word altijd aangerade aansteker experts het product te laten taxeren voordat je overgaat tot de aansteker kopen.Aansteker collectie

Wij hopen dat u nu meer begrijpt van deze aansteker verzamelaars en waar op te letten bij het aanschaffen van exemplaren. Het mooie van deze hobby is dat de producten ook echt gebruikt kunnen worden en niet enkel in de vitrine staan.

Comments are closed.